Επίδραση της φωτιάς στην οικολογία – μελέτες και πρόβλεψη

Posted by Editor 02/03/2016 0 Comment(s) Νέα Πυρασφάλειας,

Συμβάλλουν οι πυρκαγιές στο φαινόμενο του θερμοκηπίου; Κατά πόσο επηρεάζει ο καπνός από τις πυρκαγιές τις καιρικές συνθήκες; Πώς συμπεριφέρονται οι πυρκαγιές μας και πώς την επηρεάζει σε ευρύτερη κλίμακα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν τις σωστές απαντήσεις.

Σήμερα, υπάρχουν προγράμματα κομπιούτερ, τα οποία αποκαλούνται μοντέλα, και είναι σχεδιασμένα να προβλέπουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς. Η λειτουργία τους βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων για την καύσιμη ύλη καθώς και για τη θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου και άλλες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής τα μοντέλα δεν είναι πάντοτε ακριβή και δεν μπορούν να προβλέψουν ασυνήθιστα φαινόμενα όπως η αναζωπύρωση ή τα ξαφνικά ξεσπάσματα μιας πυρκαγιάς. Στις πυρκαγιές του Σίντνεϊ το 1997, δύο έμπειροι πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ενός από αυτά τα ξαφνικά ξεσπάσματα, τα οποία κατάλληλα χαρακτηρίζονται «δάχτυλα του θανάτου».

Οι μεγάλες πυρκαγιές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθούν επειδή μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους καιρικές συνθήκες, περιλαμβανομένων ισχυρών ανέμων, σύννεφων, ακόμη και καταιγίδων. Οι άνεμοι τους οποίους δημιουργούν μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση ή ταχύτητα ξαφνικά, κάνοντας την πυρκαγιά ευμετάβλητη. Οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν τα υπάρχοντα μοντέλα συμπεριλαμβάνοντας αυτούς τους παράγοντες μαζί με άλλες πληροφορίες, όπως τον τύπο και την κλίση του εδάφους και την κατανομή της καύσιμης ύλης.

Το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) στο Κολοράντο ασχολείται με ένα σχέδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Το NCAR εφοδίασε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 με υπερσύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό και εφτά σταθμούς εργασίας με κομπιούτερ, όλα πολύ καλά μονωμένα. Το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί να πετάει πάνω από μια καταστροφική πυρκαγιά και να συλλέγει δείγματα δεδομένων μέσω αισθητήρων που είναι προσαρμοσμένοι στα φτερά. Αυτά τα δεδομένα στέλνονται έπειτα στα κομπιούτερ για επεξεργασία. Το σκάφος έχει μια υπέρυθρη μηχανή λήψης, τη Θερμακάμ (Thermacam), η οποία μπορεί να παρουσιάσει τη σχετική ένταση κάθε τμήματος της πυρκαγιάς. Με αυτούς τους τρόπους οι επιστήμονες του NCAR μαθαίνουν να βελτιώνουν τη συμπεριφορά των σημερινών μοντέλων πυρκαγιάς.

Πιστεύεται ότι αυτά τα βελτιωμένα μοντέλα θα δώσουν τη δυνατότητα στους ειδικούς να ελέγχουν τις πυρκαγιές ασφαλέστερα. Η δυνατότητα να προβλέπουν με ακρίβεια την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς θα μπορούσε επίσης να μειώσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες προσπαθώντας να προστατέψουν την περιοχή.